Quality and safety of freshwater fish in multiple-purpose water bodies of the Kama water basin
https://doi.org/10.36038/0234-2774-2025-26-3-175-182
EDN: HWGBXO
Abstract
The article emphasizes that fish is not only a tasty and nutritious product, but also an important part of Russian culture and traditions. The reduction in fish consumption in Russia over the past 10 years is caused, among other things, by the low level of public awareness of its benefits. This also applies to freshwater fish, the consumer properties of which are underestimated. The Government of the Russian Federation has set the task of expanding measures to stimulate the development of the fisheries complex, with an emphasis on increasing the production and consumption of fish products on the domestic market. Measures to popularize and promote fish products, including products from multi-purpose reservoirs, will significantly increase the per capita consumption rate by citizens of the country. The growth in the production and consumption of fish products, which are perishable and difficult to transport food products, should be ensured by monitoring their quality and safety.
About the Authors
A. N. SeminRussian Federation
M. V. Tronina
Russian Federation
M. Yu. Amelin
Russian Federation
References
1. Волвенко И.В. Полувековая динамика российского вылова, импорта, экспорта и потребления рыбопродукции // Известия ТИНРО. 2022. Т. 202 (4). С. 992–1001. https://doi.org/10.26428/1606-9919-2022-202-992-1001 (дата обращения: 29.01.2025).
2. ГОСТ 7631-2008. Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Методы определения органолептических и физических показателей. URL: https://files.stroyinf.ru/Data2/1/4293832/4293832787.pdf (дата обращения: 29.01.2025).
3. Думбадзе О.С., Твердохлебова Т.И. Социально-экономическая значимость кишечных гельминтозов в Российской Федерации: статья // Медицинская паразитология и паразитарные болезни, 2018. №1. С. 3–7.
4. Казаринов С.Н., Мерзляков И.Н., Поносов С.В., Комарова Л.В. Видовой состав и особенности распределения ихтиофауны камского водохранилища // Вестник Пермского университета. Серия Биология. 2021. № 1. С. 39–52.
5. Ким И.Н., Ткаченко Т.И., Солодова Е.А. Технология рыбы и рыбных продуктов. Санитарная обработка: учебное пособие для среднего профессионального образования / 2-е изд., испр. и доп. Москва: Издательство Юрайт, 2024. 217 с.
6. Костарев Г.Ф. Паразиты и болезни рыб бассейна Средней Камы (в условиях загрязнения) Пермь: Издательство Перм. ун-та, 2004. 194 с.
7. Косяев Н.И., Ксенофонтова В.А. Параценогонимоз рыб: ветеринарно-санитарная экспертиза: статья Чувашия: КГАВМ им. Н.Э. Баумана, 2012. № 4. С. 60–63.
8. МУК 3.2.3804-22. 3.2. Профилактика паразитарных болезней. Методы санитарно-паразитологической экспертизы рыбы, моллюсков, ракообразных, земноводных, пресмыкающихся и продуктов их переработки. Методические указания (утв. Роспотребнадзором 02.12.2022). М.: Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека, 2023.
9. Перечень поручений по итогам совещания с членами Правительства, состоявшегося 16 августа 2023 года. URL: http://www.kremlin.ru/acts/assignments/orders/72436 (дата обращения: 29.01.2025).
10. Распоряжение Правительства РФ от 30.04.2015 N 780-р (ред. от 09.09.2022) «Об учреждении автономной некоммерческой организации «Российская система качества» // Официальный интернет-портал правовой информации http://www.pravo.gov.ru. 2015.
11. Сафронова Т.М., Дацун В.М., Максимова С.Н. Сырьё и материалы рыбной промышленности: учебник / 3-е изд., испр. и доп. СПб.: Издательство «Лань», 2021. 336 с.
Review
For citations:
Semin A.N., Tronina M.V., Amelin M.Yu. Quality and safety of freshwater fish in multiple-purpose water bodies of the Kama water basin. Problems of Fisheries. 2025;26(3):175-182. (In Russ.) https://doi.org/10.36038/0234-2774-2025-26-3-175-182. EDN: HWGBXO